Állatterápiák

 

Kutya terápia

"A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret Téged saját magánál”

 

A TERÁPIÁS KUTYA Véletlen felfedezés: Terápia - kutyával 1968-ban B. Levinsonhoz az Egyesült Államokbeli Yeshiva egyetem pszichológusához egyszer egy szociális viselkedési zavarokkal küszködő kisfiút hoztak. Több mint egy hónapig hiába próbálta szóra bírni a fiút, úgy tűnt minden pszichoterápiás próbálkozása kudarcba fullad. Egy ízben, Levinson kénytelen volt rendelőjébe magával vinni a kutyáját is, annak ellenére hogy ezt a szabályok tiltották. E napon véletlenül a kisfiú is korábban érkezett, s így találkozott a kutyával. Levinson legnagyobb meglepetésére a kutya láttán szinte azonnal feloldódott, simogatta, elkezdett hozzá beszélni, majd a pszichológussal is szóba elegyedett, aki végre elkezdhette a tényleges gyógyító munkát. Az eset után Levinson az új módszer kidolgozásának szentelte életét, s a speciálisan képzett terápiás kutyák bevonásával végzett pszichoterápia világszerte elterjedt.

Gyakran nehézséget okoz a gyerekek motivációjának megteremtése és tartós fenntartása, vagy gondot okoz a sikeres munka szempontjából alapvetően fontos kommunikációs csatornák kialakítása. Ezekben a helyzetekben válhat a pszichológus -vagy más fejlesztéssel és terápiás munkával foglalkozó szakember- megbecsült munkatársává egy jól képzett terápiás kutya, aki olyan képességekkel rendelkezik, ami sok esetben segít áthidalni a fenn vázolt nehézségeket.

 

Egyéni terápiás kutya

A kiképzett kutya sajátos nevelési igénnyel élő gyermekek és felnőttek terápiás és rehabilitációs célú fejlesztését támogatja otthonában, családi környezetben. Az állat jelenléte többlet motivációt ad, segíti a mindennapi gyakorlást, fenntartja az érdeklődést, a figyelmet. A fejlesztés a gyermek számára örömtelivé és játékossá válik. Nagyon fontos mindemellett az érzelmi támasz, amit a kutya jelenléte nyújt, a feltétlen elfogadás, a folyamatos segítőkészség. A kutyával a gazdik önállóbbakká válnak.

 

 www.kea-net.hu

 www.pacsi.hu

www.neka.atw.hu

 

 

Lovas terápia-Hippo terápia

A lovak szinte a civilizáció kezdete óta segítőtársai az embernek. A ló erős, intelligens, együttműködő állat.

A hippoterápia a görög hippo, azaz ló szóból ered. A görögök ugyanis már az ókorban használták a fogyatékkal élő személyek rehabilitálására a lovakat. Angliában a XIX. század végén, az Egyesült Államokban az 1960-as években ismerték fel a lovaglás jótékony hatásait, és kezdték el a lovakat a nevelésben hatékonyan alkalmazni. Magyarországon 1989-ben indult az első - és a mai napig tartó - gyógylovagoltaltási program.

 

A hippoterápia a neurofiziológiai gyógytorna egy speciális formája, mely a lépésben vezetett ló hátának ritmusos, háromdimenziós lengéseit használja fel, és segítségével lehetőség adódik a központi idegrendszeri eredetű bénulások és izomtónus eltérések, extrapyramidális mozgászavarok, koordinációs- és egyensúlyzavarok, valamint egyes mozgásszervi és izombetegségek kezelésére.. A gyógyító munkát hippoterápiás végzettségű gyógytornász vagy szomatopedagógus (mozgásszervi betegekkel foglalkozó gyógypedagógus) végezheti. A terápia során a ló lendületes lépésben halad, hosszú, vagy rövid száron. A gyógyító hatás abban rejlik, hogy a ló háromdimenziós mozgása nagyban hasonlít az emberi mozgáshoz, így olyan tartási és egyensúlyreakciókat vált ki a lovasból, amelyek egészséges járás esetén automatikusan kiváltódnak. A központi idegrendszer így megkapja azokat az ingereket, amelyek járáskor alakulnának ki. Az így keletkezett érzékleti és mozgásos hatások segítik a megfelelő izomtónus kialakulását, az egyenes testtartás és az optimális mozgásminták létrejöttét.

Kapcsolódó linkek:

www.lovasterapia.hu
www.gyogytornasz.hu
www.lovasterapia.eu

 

 

 

Delfinterápia

 

Az állatasszisztált terápiák közül a delfinterápia egyre népszerűbb terápiás módszer napjainkban. Teljes nevén delfin asszisztált terápia (DAT), melyet az amerikai Dr Nathanson kutatásai, módszere és munkásága tett méltán világhírűvé. Azóta számos terápiás központ alakult szerte a világon.
A delfinterápiás központok speciális, komplex programokkal várják azokat a gyermekeket és felnőtteket, akik valamilyen testi, -lelki, -szellemi problémával küzdenek.

 

A delfinterápia során többféle delfinfaj segíti a terapeuták munkáját, mégis leggyakrabban palackorrú delfineket alkalmaznak erre a munkára.
A terápiás központokban dolgozó delfinek speciális, hosszas képzésben vesznek részt, csakúgy, mint az őket irányító trénerek és a velük dolgozó terapeuták.
Türelemmel, odafigyeléssel követik a tréner és a terapeuta utasításait, kézjeleit. Minden delfinnek van egy külön trénere, aki a terápiás órák között, illetve után is edz vele.
A delfinek szeretik a terápiás órákat, örömmel vesznek részt a páciensekkel való közös munkában, feladatokban.

Születési rendellenesség, baleset, vagy valamilyen idegi eredetű betegség sajnálatos következménye lehet a mozgásszervi sérülés, illetve korlátozott mozgásképesség, a sérült idegpályákat más idegpályák kialakításával lehet kompenzálni. Ezt egyfajta mozgásterápia segítségével lehet elősegíteni, amikor is bizonyos mozgások hatására az agyban aktiválódnak azon idegpályák, amelyek képesek átvenni az adott funkciót. A többféle mozgásterápia közül (táncterápia, játékterápia, lovas terápia, kutyás terápia, stb.), közegét tekintve az egyik legérdekesebb a delfinterápia.
A delfinek a gyermek testének bizonyos pontjait böködik, s ezzel stimulálják az idegrendszert.

A terápia
A terápia két egymásra épülő szintből áll: 1. az érzelmi szint, és 2. a tudatos tanulás szintje. Az egyéni szükségletek alapján összeállított tréning során a gyermekkel először meg kell szerettetni a delfint, fel kell ébreszteni benne az állat iránti kíváncsiságot, érzelmeket, és lehetőleg pozitív érzelmeket kell kelteni a gyermekben, hogy érzelmileg kötődjön a delfinhez. Így a későbbi, a tanulás fázisban nem érzi azt, hogy a terapeuta, vagy a szülei, vagy bármely más felnőtt, ill. kívülálló kedvéért kell bizonyos dolgokat megtennie, hanem belső szükségletét fogja érezni, hogy valamilyen (érzelmi / fizikai) kapcsolatba lépjen a delfinekkel. A terápia során tehát belső motivációt ébresztenek a résztvevőben, így szívesebben, és hatásosabban is végzi a mozgásos feladatokat.

Két hét delfin-terápia felér hat havi logopédiai vagy fizioterápiai kezeléssel. Valóságos csoda ez, ami itt zajlik.” – nyilatkozza egy apuka, aki Down-szindrómás gyermekét vitte kezelésre.

A delfinek barátságossága, az örökös mosoly az „arcukon” segít a sérült embernek rádöbbennie, hogy a delfineket nem taszítja a fogyatékosság (mint ahogyan ez az emberekkel előfordulhat). A delfinek hihetetlen empátiájuk, szeretetük, és intelligenciájuk segítségével gyorsan felismerik a szokatlant, és mély érdeklődéssel és kedvességgel fordulnak felé.

www.dolphintherapy.eu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mosoly, ami fontosabb, mint
más,
Öröm, amit másban nem találsz.
Csoda, amit kérni nem lehet.
Jó, hogy élsz,
És így teljes lett az életem,
Hisz létezel.
Kicsi szív,
Aki éjszakánként angyalokkal jársz
És a nagy csodákra vársz.
Ki az életembe annyi fényt hoztál,
Ez a szeretet
Az égben született,
Sose félj,
Én majd mindig óvlak,
átkarollak, bármi ér,
Hogy egy szép világban élj.

Anya